ala ala .

ala

همزن مكانيكي يا ميكسر آزمايشگاهي

همزن مكانيكي يا ميكسر آزمايشگاهي


بر خلاف ساير روش ها و دستگاه هاي مخلوط كردن آزمايشگاهي كه معمولا فقط براي حجم هاي كم مناسب هستند، ميكسر آزمايشگاهي مي تواند از حجم 100 ميلي ليتر تا 20 ليتر را به خوبي مخلوط كند. از ديگر مزاياي اين دستگاه مي توان به تعويض پره هاي آن متناسب با ماده اي كه به هم مي خورد اشاره كرد.

همزن مكانيكي آزمايشگاهي

 

 

 

 

 

 

 

 

يكي از تجهيزات مهم آزمايشگاه همزن آزمايشگاهي يا ميكسر آزمايشگاهي  است. اين دستگاه  در صنايع مختلف داروسازي، آزمايشگاه شيمي و رنگ سازي مورد استفاده قرار مي گيرد. از همزن يا ميكسر به منظور يكنواخت نگه داشتن نمونه  مايع در حين آزمايش، مخلوط كردن مايعات، گرم كردن يا خنك كردن نمونه و برهمكنش بيشتر مواد در آزمايشگاه استفاده مي شود.


مدل سانتريفيوژها بر اساس نوع كار، از نظر تعداد دورهاي دوران و دما و سرعت چرخش، متفاوت هستند. مولفه سرعت و تعداد دور بر زمان در سانتريفيوژها يكي از بارزترين فاكتورهاي مهم در انتخاب دستگاه مورد نظر است. كه علامت آن به صورت RPM نمايش داده مي شود.
البته براي كارهاي ابتدايي تر توصيه مي شود از سانتريفيوژها با دور حداكثري 4000 و براي كارهاي پيچيده چون آسيب شناسي، از دستگاه هايي با دورهاي بالاتر تا 16000 دور استفاده كنيم. انواع مدل سانتريفيوژهايي كه در آزمايشگاه هاي تشخيص طبي استفاده مي گردند خود نيز به مدل هاي مختلفي تقسيم مي شوند. سانتريفيوژ شناور، سانتريفيوژهايي با زاويه ثابت، سانتريفيوژهاي يخچال دار، سانتريفيوژهاي اولترا، ميكرو، سيتو و سانتريفيوژهاي شستشودهنده سلولي از جمله انواع سانتريفيوژ آزمايشگاهي هستند كه مورد استفاده قرار مي گيرند.


همزن آزمايشگاهي چيست ؟ كاربرد و انواع آنها:
همزن آزمايشگاهي كه با نام ميكسر آزمايشگاهي هم شناخته مي شود يكي از لوازم مهم  و متداول در هر آزمايشگاهي است.
از مزاياي همزن هاي آزمايشگاهي مي توان به صرفه جويي در زمان، ايمني بالا، استاندارد بالا در پاكيزگي، انعطاف پذيري و مخلوط كردن بالاي نمونه ها اشاره كرد. براي تهيه و خريد همزن آزمايشگاهي ابتدا بايد آگاه باشيد كه براي مخلوط كردن چه نمونه هايي از آن استفاده مي كنيد.

از اين دستگاه در صنايع داروسازي، شيمي، صنايع رنگ سازي و بسياري صنايع ديگر براي مخلوط كردن چند مايع استفاده مي كنند. همچنين از اين وسيله براي گرم كردن، خنك كردن و برهمكنش مواد بهره مي برند.
اين دستگاه همزن عموما برقي است زيرا كار كردن با آن راحت تر است. كار كردن با همزن برقي به انجام كار سرعت بخشيده و مدت زمان همزدن را كوتاه مي كند. مخصوصا در شرايطي كه نياز به همزدن طولاني مدت خواهد بود.
در زمان هاي معمولي كه زمان اهميت ويژه اي ندارد، نمونه ها توسط همزن دستي مخلوط مي شوند و اين كار توسط ميله هاي همزن دستي انجام مي شود.
 

انواع همزن:
چنانچه براي استفاده در آزمايشگاه خود تصميم داريد تا يك همزن مناسب خريداري كنيد به شما پيشنهاد مي كنيم تا اين مقاله را تا پايان مطالعه كنيد. با آگاهي از كاركرد و ويژگي هاي هر يك از همزن هاي آزمايشگاهي آگاه خواهيد شد كه بهترين و مناسب ترين همزن براي شما چيست؟

همزن مكانيكي: 

اين نوع همزن آزمايشگاهي براي مخلوط كردن و تركيب شدن مايعات با تعداد دور و زمان مشخص مناسب مي باشد. پرده هاي همزن مكانيكي ممكن است از نوع ملخي، توربيني و پره پارويي باشد.
پره هاي ملخي در همزن هاي مكانيكي با توجه به جريان محوري، براي مايعاتي مناسب است كه گرانروي كم دارند و در پايان ذرات جامد داخل سيال به صورت معلق باقي مي مانند.
پره هاي پارويي ساده ترين و ارزان ترين نوع در ميان ديگر انواع همزن مكانيكي محسوب مي شود. اين مدل با توجه به شكل مماسي و شعاعي كه در به حركت در آوردن سيال فراهم مي كند، مناسب طيف گسترده اي از گرانروي ها مي باشد.
پره هاي توربيني به دليل ساختار متفاوت پره، جريان ها به صورت پرقدرت شكل مي گيرد از اينرو اين مدل مناسب مايعاتي با گرانروي كم مي باشد.

همزن مغناطيسي: 
اين نوع همزن كه در آزمايشگاهها مورد استفاده است براي مخلوط شدن مايعات مناسب است.
براي استفاده از اين همزن لازم است تا ميله stir bar را داخل ارلن ظرف محتوي مايع گذاشته و ظرف روي صفحه قرار گيرد تا با چرخش صفحه كه خاصيت مغناطيسي دارد، سبب تركيب شدن نمونه هاي داخل ظرف شود. استفاده از اين همزن علاوه بر تركيب نمونه ها باعث گرم شدن آنها نيز خواهد شد.
 

همزن شيشه اي: 
جنس اين همزن از پلي پروپيلن و بوروسيليكات است. اين جنس مقاومت بالايي در برابر شكستن دارد اما با وارد شدن استرس امكان شكستن آن وجود دارد. بعد از هر بار مصرف حتما بايد آنرا شست. اين مدل به راحتي تميز شده و مقاومت شيميايي بالايي از خود نشان مي دهد.

مزاياي ميكسر آزمايشگاهي:
 


ميكسر به وسيله اي گفته مي شود كه براي مخلوط كردن يكنواخت مايعات از آن استفاده مي شود. تجهيزات و ابزار براي حصول نتايج مطمئن و درست در يك آزمايشگاه بسيار حياتي است از اينرو مخلوط كردن، كشت و گرم كردن نمونه ها بايد در يك شرايط درست و با تجهيزات مناسب صورت گيرد.
مزايايي كه استفاده از ميكسر به همراه دارد شامل:

صرفه جويي در زمان: همانگونه كه همه ما آگاه هستيم زمان طلا است و ميزان زماني كه براي به انجام رساندن كارها صرف مي شود بايد به حداقل برسد. تجهيزات و ابزاري مانند همزن يا همان ميكسر كمك مي كند تا روند مخلوط كردن، هم زدن و گرم و سرد كردن نمونه هاي آزمايشگاهي به حداقل برسد. 
استاندارد بالا در پاكيزگي: يكي از عوامل ضروري و مهمي كه در آزمايشگاهها بسيار مورد توجه قرار مي گيرد، اصل پاكيزگي است. استفاده از انواع همزن هاي آزمايشگاهي كمك مي كند تا نمونه ها توسط دستگاه با رعايت كليه امور بهداشتي انجام شود. جلوگيري از تاثير آلودگي محيط بر نمونه ها در آزمايشگاهها يكي از موارد مهمي است كه بسيار به آن توجه مي كنند.
مخلوط كردن كامل: از ديگر مزاياي استفاده از ميكسر مخلوط شدن يكنواخت نمونه ها است. براي اينكه نمونه ها به طور كامل و يكساني با هم تركيب شوند بايد به روشي صحيح با هم مخلوط شوند. 
بهبود بهره وري: بهبود بهره وري از ديگر مزاياي مهمي است كه استفاده از ميكسرهاي آزمايشگاهي به وجود مي آورند. 
حداكثر انعطاف پذيري: براي كارهاي آزمايشگاهي كه با حساسيت بالايي بايد انجام شوند انواع همزن هاي مغناطيسي و مكانيكي كه در بالا به آنها اشاره شد، وجود دارد كه مي توان با توجه به ويژگي آنها مناسب ترين همزن آزمايشگاهي را تهيه كرد.
نتايج ايمن: ايمني در حين كار و نتيجه مطلوب باعث مي شود تا استفاده از همزن هاي آزمايشگاهي بسيار متداول باشد. ميزان ايمني اين دستگاهها بالا بوده و نتايج حاصل از كار كردن با آنها مثبت اعلام شده است. اين دستگاهها با كيفيت و ايمني بالايي توليد و عرضه مي شوند.
 

شيكر آزمايشگاهي:
شيكرها هم نوعي همزن آزمايشگاهي هستند كه براي مخلوط كردن و هم زدن نمونه هايي با حجم پايين مورد استفاده قرار مي گيرند. شيكرهاي آزمايشگاهي به پنج دسته تقسيم مي شوند كه در ادامه به اين 5 دسته مي پردازيم تا با آنها آشنا شويد:

شيكر صفحه اي: اين نوع از شيكرها داراي حركت افقي هستند كه سبب مخلوط شدن نمونه هاي مايع داخل ظرف مي شوند. 
شيكر انكوباتور: اين مدل از شيكرهاي آزمايشگاهي، تلفيقي از انكوباتور و شيكر است. اين نوع جهت رشد سلول در آزمايشگاه مورد استفاده قرار مي گيرد.
شيكر لوله: شيكر لوله با نام شيكر ورتكس هم شناخته مي شود. از اين همزن براي مخلوط كردن مايع داخل لوله هاي آزمايشگاهي بهره مي برند.
شيكر اوربيتالي: در آزمايشگاههاي ميكروبي از اين مدل همزن استفاده مي شود. براي مخلوط و كشت كردن كاربرد دارد و حركت آن به شكل دايره وار و با سرعت كم مي باشد.
كاربردهاي همزن آزمايشگاهي:
همزن هاي آزمايشگاهي در انواع متنوعي در بازار وجود دارند كه كاربرد هر يك مختلف است. برخي از اين همزن ها در آزمايشگاه هاي بيوشيمي مورد استفاده قرار مي گيرند. برخي ديگر در صنايع داروسازي كاربرد فراواني دارند و براي تركيب و مخلوط كردن نمونه ها براي توليد دارو مورد استفاده هستند. برخي از انواع آن مناسب در صنايع غذايي مي باشند. كاربردهاي ديگري چون علوم زيستي، طبي و بيوتكنولوژي را نيز مي توان بر آن افزود. 

 

تفاوت شيكر و همزن: 


در بخش هاي قبلي در خصوص كاربرد هاي همزن هاي آزمايشگاهي و شيكر صحبت شد. اين دو دستگاه براي كارهاي آزمايشگاهي لازم و ضروري هستند و تنها تفاوت هاي كوچكي وجود دارد كه باعث مي شود تا از آنها با توجه به ميزان حجم نمونه ها بهره برد. شيكر و همزن  هر دو از تجهيزات آزمايشگاهي هستند. تفاوت آنها در اين است كه از شيكر براي هم زدن نمونه در ظروف بزرگ استفاده مي كنند اما همزن براي مخلوط كردن نمونه ها با ميزان و زمان مشخصي است. براي انتخاب شيكر مناسب بايد ابتدا به نوع نمونه، تعداد و اندازه ظرفي كه نمونه ها در آن قرار دارند، توجه ويژه اي شود. از اينرو قبل از خريداري يك شيكر آزمايشگاهي بايد تعيين كنيد كه براي چه نتايجي قرار است از آن استفاده نماييد. استفاده نادرست از تجهيزات آزمايشگاهي، نتايج نادرستي را به همراه خواهد داشت لذا انتخاب لوازم مناسب كمك مي كند تا تمام مراحل آزمايشگاه به درستي همراه با نتايج مطلوب باشد.

 

 

منبع

ريشه


برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز دهید:
رتبه از پنج: 0
بازدید:

+ نوشته شده: ۱۶ دى ۱۴۰۲ساعت: ۱۱:۱۷:۰۳ توسط:ala موضوع: نظرات (0)